2008 óta dolgozom a szépségiparban, műkörmösként kezdtem, de pár éve elkezdett érdekelni a sminktetoválás is. Gondolja az ember, nem lehet ez annyira nehéz…aztán az első vonal meghúzása után rájössz…Mégis engem ez szokott inspirálni igazából „Meg akarom csinálni!”  „Meg tudom csinálni”. A nehézségek után túllendülsz és egyszer csak elkezded alkotásnak megélni a munkádat. Én legalábbis egy ideje így élem meg, ahogy a műkörmözésben is, ezért szerettem annyira, bár már csak az okj-s tanfolyamaimon oktatom a szakma fortélyait, a szalonmunkát kiszorította az új szenvedélyem a sminktetoválás.

A fotók fontosságával legelőször a műkörmös szakmámban találkoztam. A facebook megjelenése hozzásegítette a szakmabelieket, hogy nem csak ajánlás vagy egyéb internetes fórumokon keresztül jutottak el hozzád a vendégek, hanem egy olyan közösségi oldalon, ami ráadásul ingyenes is. Hamar rájön az ember, hogy a szép munkákat, ha szépen lefotózod, több az érdeklődő, több a like, több a megosztás. Természetesen marketinges szemszögből ez egyértelmű, de a szépségiparos nem marketinges szakember feltétlen. Tudok erre egy nagyon jó példát, egy vezető tévécsatorna leadna e egy sötét és homályos reklámot, amin alig látnád a terméket…nem történik meg, igaz? Hozzászoktunk, hogy egy reklám képminősége tökéletes, úgymond evidens, hogy éles, valósághű a színe és még sorolhatnám.

Nem történik más a szépségiparban sem. Előny lett a minőségi fotó. Igazából nem is a minőségi fotó lett az elvárás, hanem a munka valósághű bemutatása. Marketinges nyelvre lefordítva azok a piaci szereplők lettek sikeresebbek, akik minőségi munkát kínáltak és azt minőségien is tudták tálalni. Ehhez persze nem kell főiskolát végezni, hogy az ember hamar észrevegye. A rohamosan fejlődő szakmákban, mint például a sminktetoválás, vagy rájön az ember, hogy egyre több szakember lesz, amiből nagyobb a valószínűséggel fognak kikerülni zseniális szakemberek és bizony fel kell kötni azt a bizonyos gatyát, hogy kitűnj a tömegből. Mindenkinek más a célja persze, sok vendéget szeretne, folyamatosan fejlődni akar, vágyik a szakmai elismerésre, oktatni akar…ezek egyike vagy kettő esetleg mind egyszerre. Olykor ez az út nagyon fárasztó, nem elég megtanulni jól tetoválni és elfogadni, hogy nem lesz olyan, hogy szakmailag nem kell fejlődnöm többet…de azt is el kell fogadni, hogy a mai piacon, a munkádat meg kell tudni mutatni profi módon, ha arra vágysz, hogy akár több száz kilométerről is érdemesnek tartson téged a vendég arra, hogy te készítsd el a sminktetoválását. Persze újra jön az, hogy kinek mi a célja? Nem mindenkinek ugyanaz…és ezt is el kell fogadni. Nem kell mindenkinek beruháznia egy drága fényképezőre, stúdióvakura, nem kell fotóoktatásra járni, nem kötelező vállalkozásának arculatát megterveztetni egy ezzel foglalkozó céggel, nem kell magát hirdetnie és még sorolhatnám…azért nem, mert nem vagyunk egyformák és ez így a tökéletes.

Megmondom őszintén, elég sok a munkám szerencsére, nem igazán fűlött hozzá a fogam finoman szólva, hogy a céljaim eléréséhez még fotózni is meg kell tanulnom, hiszen nem életszerű, hogy egy fotós pár óránként kattintsa el a fényképezőgépét, amikor kész lettem a munkámmal. Így nem volt mit tenni, elkezdtem elmélyedni a fotózás rejtelmeiben. Nem…nem volt egyszerű…Pedig egy olyan egyszerű dologról van szó. Nyomd le a gombot és kész a fotó. Igen ám, csak a kép nem mindig adja vissza a valósághű színeket esetleg homályos lesz, mert túl közelről szeretnéd megmutatni a munkád, stb…ekkor jön a fotósok tanácsa: „Fotózz manuális beállítással, úgy tudsz igazán jó fotót készíteni” . Hát, ha az olyan egyszerű lenne. Aki nem fotózott még manuális beállítással, annak elmondom, azt jelenti te legalább 3 értéket állíts be a fényképezőn az aktuális fényviszonyoknak megfelelően. Belekerült jó pár hónapomba és ugyan még mindig nem úgy sikerül egy-egy fotó, ahogyan én szeretném, de már nem állok messze a kitűzött célomtól.

Végszóként még megemlíteném, hogy nagyon sok általam nagyra tartott szakember van az országban és el sem tudnám képzelni, hogy egy homályos sötét fotón mutassa meg a munkáit…Talán nem véletlen és azért vannak ezek a sminktetoválók a csúcson, mert ahogy a munkájuk minőségéből sohasem engedtek, így a fotóik minőségéből sem fognak